Serà valencià o serà del PP

L’actual hegemonia quasi absoluta del PP en el mapa polític valencià és una de les conseqüències de la voluntat espanyolitzadora del PSOE al País Valencià.

En la conformació del mapa polític espanyol, el PSOE va jugar, i juga, un paper protagonista. En el cas del territori valencià, des de bon començament, el PSOE ha volgut que el mapa polític del País Valencià fóra el més semblant possible al mapa d’Andalusia, d’Extremadura o de Madrid. La feble especifitat valenciana, que podia fer del mapa polític valencià un espai de representació diferent, distorsionava el global d’Espanya. Així que tota representació política al País Valencià que no passara per l’estructura partidària espanyola molestava. Només calia posar en marxa alguns mecanismes, com ara: jugar en la batalla de València (proposada per la dreta), posar la barrera del 5% a tot el territori, i afavorir el vot útil. D’aquesta manera, el vot d’esquerra, pensaven, es concentraria en el PSOE i guanyarien per sempre més al País Valencià, en afegir-lo al vot moderadament progressista i espanyol amb el que ja comptaven.

Doncs no. L’aplicació d’aquests mecanismes produeix una tendència espanyolitzadora que en el mapa polític valencià es tradueix en el bipartidisme PP-PSOE, i la simplificació de l’espai polític a un únic eix: dreta-esquerra. El País Valencià, però, no és ni Andalusia, ni Extremadura, ni Madrid. Al País Valencià, agrade o no, siga forta o feble, hi ha també una dimensió identitària, i aquesta tendència espanyolitzadora unidimensional distorsiona l’espai polític valencià de tal manera que el PP, amb un discurs regionalista rampló, pot guanyar indefinidament totes les conteses electorals, a costa del mateix PSOE, extraordinàriament compromés amb el procés d’espanyolitzar Espanya.

L’única manera de guanyar al PP al País Valencià és mitjançant l’obertura de la dimensió identitària amb la presència de la representació política valencianista i d’esquerres que polaritze el debat en ambdues dimensions: dreta-esquerra i valencià-espanyol. La qual cosa demana a crits la desactivació sense ambatges de la batalla de València (en comptes d’usar-la en benefici electoral), el reajustament de la clàusula d’exclusió electoral i la desaparició del vot útil al PSOE. Ja fa temps que ho diem, des de l’àmbit del valencianisme d’esquerres. Ara també des de certa esquerra (http://www.valenciavota.com/).

Què ho sapigueu, socialistes valencians! L’espanyolització del País Valencià condueix inexorablement cap el domini absolut del PP. No és que serà d’esquerres o no serà, sinó que serà valencià o serà del PP.

Quant a Rafael Castelló Cogollos

Professor Sociologia
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 4 6 ?